Η Ελλάδα βιώνει ολοένα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, από ισχυρές καταιγίδες και κακοκαιρίες έως χιονοπτώσεις και καύσωνες. Οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε τέτοιες συνθήκες, με αποτέλεσμα βλάβες, διακοπές ρεύματος και, στη χειρότερη περίπτωση, κινδύνους ηλεκτροπληξίας ή πυρκαγιάς. Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε πώς μπορείτε να προετοιμάσετε το σπίτι ή την επιχείρησή σας, ώστε να αντέξει στις προκλήσεις της κακοκαιρίας, διασφαλίζοντας τόσο την ασφάλειά σας όσο και την αδιάλειπτη λειτουργία των ηλεκτρικών συστημάτων σας.
Έλεγχος και Συντήρηση Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων
Πριν την κακοκαιρία, είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί ένας προληπτικός έλεγχος από πιστοποιημένο ηλεκτρολόγο. Ο τακτικός έλεγχος μπορεί να εντοπίσει φθορές, κακές συνδέσεις ή ξεπερασμένα συστήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων.
Έλεγχος της Γείωσης
Έλεγχος των Καλωδιώσεων
Δοκιμή του Ρελέ Διαρροής (RCD)
Μέτρα Προστασίας για Μέγιστη Ασφάλεια
Οι έντονες καιρικές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές υπερτάσεις, βλάβες σε ηλεκτρικές συσκευές και ακόμη και κίνδυνο πυρκαγιάς. Για να διασφαλίσετε την απρόσκοπτη λειτουργία της ηλεκτρολογικής σας εγκατάστασης, ακολουθήστε τα εξής προληπτικά μέτρα:
Αντικεραυνική Προστασία
Συστήματα Αδιάλειπτης Παροχής Ρεύματος (UPS)
Γεννήτριες Ρεύματος
Έξυπνοι Αυτοματισμοί
Συχνές Ερωτήσεις
Πώς μπορώ να καταλάβω αν το ρελέ διαρροής (RCD) λειτουργεί σωστά;
Πολύ εύκολα! Πήγαινε στον ηλεκτρολογικό σου πίνακα και πάτησε το κουμπί που γράφει “TEST” πάνω στο ρελέ διαρροής. Αν όλα λειτουργούν σωστά, το ρεύμα θα κοπεί αμέσως. Αν δεν αντιδράσει, τότε υπάρχει πρόβλημα και χρειάζεται έλεγχος από ηλεκτρολόγο.
Αν πέσει το ρεύμα στο σπίτι μου, τι μπορώ να κάνω;
Πρώτα, ρίξε μια ματιά στα φώτα των γειτόνων. Αν έχουν ρεύμα, τότε μάλλον είναι πρόβλημα του σπιτιού σου. Έλεγξε τον ηλεκτρολογικό σου πίνακα μήπως έχει πέσει κάποιος διακόπτης ή το ρελέ διαρροής. Αν όλα φαίνονται εντάξει αλλά δεν έχεις ρεύμα, κάλεσε έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο.
Όταν έχει καταιγίδα, πρέπει να βγάζω τις ηλεκτρικές συσκευές από την πρίζα;
Ναι! Ειδικά αν δεν έχεις αντικεραυνική προστασία στον πίνακά σου. Οι κεραυνοί μπορεί να προκαλέσουν ξαφνικές υπερτάσεις που καταστρέφουν τηλεοράσεις, ψυγεία, υπολογιστές και άλλες συσκευές. Αν περιμένεις κακοκαιρία, βγάλτες από την πρίζα ή χρησιμοποίησε πολύμπριζα με προστασία υπέρτασης.
Είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιώ ηλεκτρικές συσκευές αν έχω βρεγμένα χέρια;
Ναι! Το νερό είναι αγωγός του ηλεκτρισμού. Μην αγγίζεις ποτέ πρίζες, διακόπτες ή ηλεκτρικές συσκευές αν έχεις βρεγμένα χέρια ή αν το πάτωμα είναι βρεγμένο.
Μπορώ να χρησιμοποιώ γεννήτρια σε περίπτωση διακοπής ρεύματος;
Ναι, αλλά με προσοχή! Ποτέ μην τη χρησιμοποιείς μέσα στο σπίτι ή στο γκαράζ γιατί παράγει μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι άκρως επικίνδυνο. Συνδέστε την σωστά με εξωτερικό εξαερισμό και ιδανικά, από επαγγελματία.